Kokemustoimijakoulutus auttaa kääntämään vaikeat kokemukset vaikuttavaksi tiedonvälitykseksi

Kokemustoimija on henkilö, jolla on jokin haastava elämänkokemus – ja kokemus myös näistä haasteista selviytymisestä.
Tämän kokemuksensa ja tarinansa pohjalta hän jakaa tietoa heille, joilla vastaavaa kokemustietoa ei ole.
Kokemustoimijalla on usein sekä asiakkaan että toipuneen ihmisen kokemus. Juuri siksi se on tietona arvokasta.Mirva R. kokemustoimija
Kävin loppusyksystä 2024 kokemustoimijakoulutuksen Kuopion ensikotiyhdistyksellä. Koulutuksessa jäsennettiin omaa tarinaa, harjoiteltiin sen esittämistä, vahvistettiin vuorovaikutustaitoja sekä selkeytettiin kokemustoimijan roolia. Kokemustoimija tai kokemusasiantuntija voi esimerkiksi pitää luentoja oppilaitoksissa, laitoksissa, koulutuksissa, osallistua paneelikeskusteluihin ja olla mukana kehittämässä palveluita ammattilaisten kanssa. Kokemustoimijuus kehittyy koko ajan ja heitä voidaan myös palkata erilaisiin työtehtäviin. Toivottavasti heidän osaamistaan osattaisiin hyödyntää jatkossa yhä enemmän.
Kokemustoimijalla on usein sekä asiakkaan että toipuneen ihmisen kokemus. Juuri siksi se on tietona arvokasta. Heillä on oman elämänsä kautta tietoa, taitoa ja kokemusta siitä mitä toipuminen vaatii ja lisäksi heillä on koulutus tehtäväänsä. Kokemustoimija voi olla esimerkkinä monessa, esimerkiksi siinä, miten hyväksyä jokin sairaus ja elää sen kanssa. Kokemustoimijat antavat tarinansa kautta myös ammattilaisille tärkeitä näkökulmia. Monesti kokemustoimijuus ja vertaisuus kulkevat käsi kädessä, mikä on vain hyvä asia. Yksi tärkeimmistä ja vaikuttavimmista asioista kokemuspuheenvuoroissa on samaistuttavuus. Se luo toivoa, että kyllä minullakin on mahdollisuudet toipumiseen.
Kokemustoimijakoulutus voimaannuttaa osallistujia ja lisää osallisuutta. Sieltä saatu vertaistuki oli arvokasta. Ei ole aina ihan helppoa avata vieraille ihmisille henkilökohtaisia, oman elämän haasteita ja sitä, miten niistä on selvinnyt. Tämäkin homma vaatii harjoittelua. Kokemustoimijan rooliin kasvaminen on oma prosessinsa, joka vaatii myös aikaa. Koulutus on hyvä pohja, mutta jokaisella keikalla oppii jotain uutta ja saa lisää esiintymiskokemusta. Siksikin on hyvä, että kokemustoimijoille on olemassa viralliset palkkionmaksusuositukset. Mielestäni jokainen kokemustoimija on työtehtävästään palkkionsa ansainnut.
Minun kokemustarinani on lastensuojelusta ja huumeriippuvuudesta, joka kesti yli 20v. Toipumisessa olen ollut nyt 3v. – lopetin korvaushoidon ja samalla muun käytön kolme vuotta sitten. Omasta kokemuksesta sanoisin, että toipuminen on hidasta ja vaatii kärsivällisyyttä. Puhunkin toipumistyöstä, koska työtä se on vaatinut. Käyn terapiassa ja vertaistukiryhmissä säännöllisesti. Monenlaisia asioita on pitänyt kohdata ja opetella toipumisen aikana. Toipuminen voi viedä vuosia ja on loppuelämän mittainen matka.
Itselleni toipumisen kannalta tärkeintä on ollut vertaistuki. Vertaistuen kautta olen löytänyt työkaluja toipumiseen ja hyviä esimerkkejä. Tärkeää on ollut sekin, että on alkanut puhumaan vaikeista asioista ja opetellut tunnetaitoja, mihin en ole lapsuudessa saanut esimerkkiä. Olen opetellut myös huolehtimaan itsestäni ja terveydestäni.
Toipumisen aikana olen ollut vapaaehtoistöissä ja työkokeiluissa. Työelämän kokeileminenkin on tärkeä osa toipumista. Se lisää itsetuntemusta, minäpystyvyyden tunnetta ja auttaa liittymään takaisin yhteiskuntaan. Keväällä 2025 aloin opiskelemaan päihde- ja mielenterveysammattitutkintoa kokemusosaajille.
Lastensuojelussa ja päihde- ja mielenterveyspalveluissa on vielä paljon kehitettävää. Toivottavasti tulevaisuudessa saan olla vaikuttamassa näihin asioihin esimerkiksi työn ja kokemustoimijuuden kautta.
Mirva R., kokemustoimija
Kokemustoimijakoulutus voimaannuttaa osallistujia ja lisää osallisuutta.Mirva R. kokemustoimija
Haluaisitko sinä mukaan kokemustoimijakoulutukseen?
Yhdistyksemme kouluttaa kokemustoimijoita jälleen syksyllä 2025.
